Bloedkoraal is een materiaal dat bij de edelsteenkoralen gerekend wordt. Dankzij de rijke symbolische betekenissen in de Chinese cultuur is het een erg gegeerd materiaal dat een enorm lange gebruiksgeschiedenis kent in de vorm van Chinese beeldhouwwerken in bloedkoraal en Chinese juwelen in bloedkoraal. De meest waardevolle van de koralen is het donkerrode bloedkoraal dat ook wel ossenbloed genoemd wordt. Kleurvariaties die gaan van donkerder roze tot wit zijn minder waardevol. Vanaf de periode van de Drie Koninkrijken (220 – 280) werd Chinese bloedkoraal erkent als een van de grootste schatten van de oceaan. Er werd geloofd dat bloedkoraal een mystieke ijzere boom die slecht een keer in honderd jaar bloeide op de bodem van de zee vertegenwoordigde. Tijdens de Tang-dynastie (618 – 906) werden in de literaire bronnen medicinale krachten toegeschreven aan Chinese beeldjes van bloedkoraal en Chinese bloedkoralen juwelen die de functie kregen van talismannen die geluk en geld aantrokken en het kwade verdreven. Chinese beeldhouwwerken in bloedkoraal kregen als keizerlijke attributen een functie aan het keizerlijke hof.
Zo werd aan de hoed van ambtenaren van 2e rang een Chinese knoop van bloedkoraal bevestigd waarbij beroep gedaan werd op de symboliek van lange levensduur en officiële promotie. Ook in het spirituele milieu werden Chinese boeddha-kralen in bloedkoraal gebruikt. Hoewel bloedkoraal in zijn natuurlijke vorm sterk gelijkend is op kleine rode boompjes van ca. dertig centimeter is het geen plantvorm maar een zeedier dat in kolonies van poliepen tot meer dan honderd meter onder de zeespiegel groeit. Opmerkelijk is dat zo’n kolonie er vijftig jaar over doet om 1cm te groeien. Omwille van de steeds groter wordende vraag naar nieuwe mooie Chinese beeldhouwwerken en Chinese juwelen in bloedkoraal besloot de Chinese regering in 1988 om de oogst van bloedkoraal op Chinese zeebodem te verbieden om de nog bestaande maar met uitsterven bedreigde kolonies te beschermen.
Dat verbod bracht echter een zwarte markt teweeg waarbij het kostbare bloedkoraal nu vooral gestroopt wordt. Daarnaast is het oppassen geblazen bij het aanschaffen van Chinese beeldhouwwerken of Chinese juwelen in bloedkoraal omdat er ook veel nep of geverfd koraal op de markt terechtkomt. Om het authentieke antieke Chinese bloedkoraal van het valse of nieuwe koraal te onderscheiden kan beroep worden gedaan op een deskundige die de Chinese sculpturen of Chinese juwelen goed onderzoekt. Een algemene regels is dat hoe beter van kwaliteit de minutieuze details op een Chinees beeld in bloedkoraal is, hoe groter het vakmanschap van oude Chinese kunstenaars was en hoe groter dan ook de waarde zal zijn.