Een bekend monochroom glazuur dat regelmatig terug te vinden is op Chinese porseleinen vazen en Chinese schotels is het appelgreen, of appelgroen, glazuur, soms ook meloen-groen glazuur genoemd. Volgens academici zou het appelgroen glazuur al vanaf de tijd van keizer Kangxi (1662 – 1722) gebruikt worden om Chinese porseleinen vazen te versieren hoewel de meest teruggevonden voorbeelden uit latere periodes dateren. Voornamelijk in de regeerperiodes van de Yongzhen- (1722 – 1735) en de Qianlong keizers (1735 – 1796) was het appelgroen glazuur populair en werd het algemeen gebruikt op Chinese porseleinen schotels.
De ontwikkeling van het appelgreen glazuur kan vergeleken worden met het rode ‘sang de boeuf’ glazuur dat rond dezelfde tijd verscheen. Net als sang de boeuf was ook appelgreen een composiet glazuur op basis van koper en dat craqueleerde op de ondergrond van de Chinese porseleinen vaas. De baktechniek van beide glazuren verliep wel verschillend met elk een eigen ovenprocedure. De Chinese vaas met appelgroene overglazuur werd een eerste maal in hoogverraad gebakken waarbij een coating vormde van doorschijnend smaragdgroen. Daarna werd de Chinese vaas een tweede keer gebakken ditmaal op een lagere temperatuur. Soms kreeg de onderliggende craquelé een bruine, zwarte of gele tint onder het smaragdgroen. Een deskundige in Chinese porseleinen kan een Chinese appelgreen porseleinen vaas identificeren en schatten aan de kleur op de oppervlakte. Een Chinese vaas uit de Kangxi-periode is herkenbaar aan de bleker tint van het appelgroene glazuur terwijl 19de-eeuwse Chinese porseleinen vazen donkerder maar ook helderder van kleur zijn.