De Chinese keizerlijke ruyi scepter diende tijdens de Qing-dynastie (1644 – 1911) als legitiem symbool voor de politieke macht van de Chinese keizer en werd dan ook gebruikt bij keizerlijke ceremonies en als zeer gewaardeerd geschenk voor de keizer. Een Chinese ruyi is een taoïstische talisman die volgens Chinees bijgeloof de brenger is van geluk en zorgt voor de zegening van goede wensen.
In de Chinese iconografie wordt de Chinese keizerlijke ruyi scepter ook afgebeeld in de handen van hogere machten als emblemen van godheden of taoïstische wijzen. Het uiterlijk van zo’n Chinese keizerlijke ruyi scepter is een typische S-vormige staf gemaakt in hardhout, metaal of ivoor met daarop een wolk-, hart- of bloemvormige kop in jade, lakhout, koraal, edelstenen of edelmetalen.
De Chinese keizerlijke ruyi scepter werd voornamelijk in rituele context gebruikt of tentoongesteld op een speciaal platform of in een Chinese porseleinen vaas. Tijdens de Qing-dynastie was het gebruikelijk dat de keizer verdienstelijke generaals, edelen en ministers van staat geschenken van jade schonk als een teken van gunst waaronder een Chinese keizerlijke ruyi scepter dat omwille van zijn gunstige, bijna magische, connotatie een zeer gegeerd geschenk was. Daarnaast vinden we de Chinese keizerlijke ruyi scepter afgebeeld op Chinese porseleinen vazen waarbij soms enkel het bovenste deel van de Chinese keizerlijke ruyi scepter, het hoofd, werd afgebeeld. Soms apart of in een rij aaneengeschakeld om de rand van de Chinese porseleinen vaas te decoreren.
Een deskundige kijkt naar de vorm en het materiaal waarin de Chinese keizerlijke ruyi scepter vervaardigd werd alsook naar de staat waarin de Chinese keizerlijke ruyi scepter zich in bevindt om de Chinese keizerlijke ruyi scepter naar waarde te kunnen schatten.