De Kangxi periode (1662-1722) luidde een renaissance in van het Chinees porselein. De invloed van keizer Kangxi kan zelfs nauwelijks worden overschat. Een korte kennismaking met dit bijzondere porselein.
Revival van Chinees porselein
Het aantreden van keizer Kangxi in 1662 betekende, na jaren van onrust in de nasleep van de val van de Ming dynastie in 1644, het begin van een periode van economische en culturele bloei in China. De keizer had daarbij vrijwel onmiddellijk een grote impact op de productie, de gebruikte technieken én de decoratie van het befaamde Chinees porselein.
Keizer Kangxi gaf zo het Chinees porselein een nieuw elan, na een stilstand van tientallen jaren sinds het beëindigen van de productie van het Wanli porselein (ook wel kraakporselein, genoemd naar de Portugese boten – kraken – die het Chinees porselein in de 16de en 17de eeuw naar Europa vervoerden).
Hoe Kangxi porselein herkennen?
Waarin verschilt Kangxi porselein van het oudere Wanli porselein? Wat veranderde er na de Ming dynastie? Een overzicht:
- Onder keizer Kangxi werden nieuwe technieken en beschilderingen (her)uitgevonden die de kwaliteit en de fijnheid van de Chinese vazen, theepotten, Chinese Kangxi borden en schotels ten goede kwamen. Sommige motieven werden speciaal ontworpen voor Kangxi porselein uit de keizerlijke ateliers. Veel van deze designs zien we later ook op het porselein dat voor commerciële doeleinden, de export, werd gemaakt.
- Terwijl keizer Kangxi meer gefocust was op de gebruikte technieken, had zijn zoon Yonzheng (van het gelijknamige Yongzheng porselein) eerder aandacht voor het esthetische aspect.
De keizer blies trouwens niet enkel oude technieken voor de productie van Chinees porselein nieuw leven in. Hij had ook interesse in andere ambachten en vakgebieden. Zo kenden de zijdeproductie en de wetenschap een grote vooruitgang en stimuleerde hij de ontwikkeling van nieuwe gereedschappen en instrumenten.
Chinees porselein bekent kleur
Kangxi porselein kenmerkt zich door het gebruik van verschillende kleuren. Naast blauw-wit Chinees porselein, wordt er in deze periode ook monochroom porselein en ‘bleu-poudre’ porselein vervaardigd. Kobaltblauw of ‘bleu-poudre’ porselein draagt daarbij zelden keizerlijke merktekens (maar is daarom niet minder waardevol). In tegenstelling tot het Chinees porselein uit de Ming periode begint in de Kangxi dynastie de kleur groen te overwegen, vandaar de term ‘famille verte’.
Ten slotte is in het Kangxi porselein ook de combinatie van kleuren zoals gekend van Wucai porselein (wucai betekent ‘5 kleuren’) erg in trek.
Chinees porselein (ver)kopen?
Bent u geïnteresseerd in Kangxi porselein? Of hebt u nog via een erfenis enkele porseleinen vazen uit deze periode en wilt u ze laten schatten om te verkopen? Aarzel dan niet om AntiekPicart te contacteren voor een vrijblijvende schatting of taxatie.