Het Chinese Kanton of Canton porselein referreert naar de emaillering van Chinees porselein naar emailateliers in en nabij Canton (Guangzhou). Deze kwamen op tijdens de het begin van de 18de eeuw en vanaf 1730 werden de Chinese emailateliers in Kanton de grootste en belangrijkste leveranciers van email. Het Chinese porselein zoals Chinese vazen en Chinese theeserviezen werden in de keizerlijke ovens van Jingdezhen gebakken en werden dan in de Chinese Canton aterliers van speciaal bestelde onderglazuurblauwe en witte versieringen voorzien.
De vraag van westerse handelaars waaronder de Nederlandse en Engelse Oost-Indische Compagnieën deden productie razendsnel stijgen en de haven van Guangzhou was tot 1842 de enige legale haven van waaruit Chinees Canton porselein naar Europa geëxporteerd kon worden. Het Chinese Canton porselein werd tijdens de 19de eeuw tot de 20ste eeuw naar de Verenigde Staten geëxporteerd waar het Chinese porselein ook wel ‘Ballast ware’ genoemd werd omdat het met lage kosten maar in enorme hoeveelheid geëxporteerd kon worden en soms als ballast gebruikt werden voor het verschepen van (de veel lichtere) thee.
Naast Cantonees blauwwit porselein is ook het famille rose palet zeer aanwezig en net zoals in Europe wordt het ook in de Verenigde Staten enorm gewaardeerd en voorzien van speciale categorieën als Rose Medallion en Rose Mandarin. De glazuurversiering bedekt meestal het grootste deel van het beschikbare porseleinoppervlak met miniatuurdecoraties van figuren en vogels, bloemen en insecten en kunnen Chinese Canton vazen en Chinese Canton schalen tot verbluffende meesterwerken omtoveren. Deze Chinese Canton meesterwerken kunnen met behulp van merktekens en stempels door een deskundige onderzocht worden waarbij gekeken wordt naar de kwaliteit van het materiaal, glazuur en decoratie om een taxatieprijs te bepalen.